Briefwisseling en Documenten van Willem Leenheer uit de gevangenis 1943-1945

In de gevangenis kon je niet zo maar aan briefpapier komen en je mocht niet alles zo maar schrijven. Er waren regels, niet meer dan zoveel regels tekst en alles werd gecontroleerd wat er geschreven werd, de Duitsers waren bang dat er info werd doorgespeeld aan het Verzet wat nog niet opgepakt was. 

De eerste krabbels net voordat Willem werd opgepakt, nog snel aan iemand meegeven voor het thuisfront.

Brief 1 uit de Gevangenis 20 maart 1943 

20 maart 1943. Beste Allemaal alles nog in goede gezondheid, Bij jullie hoop ik ook,  deze week van 17 maart tot 24 maart van de blaak geen pakket ontvangen wellicht zoek geraakt, informeer daar eens na hoe je het verzonden heb, ik kan er niks aan meer aandoen, ik was aandoenlijk om hoog doch alweer achter de rug.

Als je radijs stuurt behoef je er geen zout bij te doen dat is wel in de keuken te krijgen. Het spitten hier schiet... uit. weer aardig op en zal gauw uitgespit zijn en het zonnetje komt steeds hoger elke dag. is er zaad besteld, Leen moet maar zien als hij denkt dat het tijd word.

Ik hoop spoedig terug te komen om zelf de zaak weer over te nemen. je moet maar zien hoe het gaat, ik kan toch hiervan daar niets zeggen hoe het moet . Verder niet veel meer te schrijven, 't is elke keer hetzelfde alles.

Weer een ander adres nu weer 19 B, denk erom verder over om alle bekenden en vrienden die vroegen en ook jullie de beste groeten weer, je vriend, kennis je vader en man WB

Brief 2 uit de Gevangenis 1943

Hier eindelijk wat nieuws 8/11 pp halen, .... niet dorsen spitten opschieten goed. Zend wat om te roken het word toch elke dag korter dus het hoofd koel, alle zeker nog goed gezond, ik ook hoor 't is hier een fijne plaats hoor. Moge 1 keer per 2 weken schrijven.

Jullie ook maar 4 bladzijde schrijven. Levensmiddelen mogen 1 x per week a 3 kg worden gestuurd... ook wat om te roken, Denk ook om de tulpen en om de pacht met Kerstmis te betalen. wat blij dat ik me bril hen, verder doe ze allemaal de groeten en een spoedig weerzien gewenst, en aan allen de groeten. W.B. Leenheer

Brief 3 uit de gevangenis

21-11-1943,  Lieve Vrouw en Kinderen, tot heden nog geen brief gehad, ben nieuwsgierig. Hoe het gaat met mij, goed gezond en eten als een dijker.

De trui Donderdag gehad is lekker warm... in deze wintertijd. De aardappels zeker al in de kuil, hoop op wat tabak is hier haast niet te krijgen.

Van Broer Cor moet er wat tabak gehad welke ik maar pruimen.  Is er al.... en Jo nog hier hoop ik. We moeten zelf strijken en naaien en knopen zetten als nodig is. Nu hoop op .... weer in je midden te zijn  om wat uit te rusten en op te knappen.

En zal me er wel door een zien te slaan hoor, het wordt elke dag korter. Veel groeten aan allen van je man  en vader.   W

Brief 4 uit de gevangenis 5 December 1943

5 December 1943, Lieve Vrouw en Kinderen ik hoop u weer eens gauw te pakken hoor, ik reken dit de laatste brief is, alles nog goed gezond wel eens hoesten maar dat brengt de tijd mee,

Donderdag pakje van de zusters ontvangen en begrijp dat je meer aan een verre vriend heb als een goed buur en hoop als ik thuis ben wel te vergeten en zeg dat ze Sint maar moeten bedanken,

Voorlopig het smaakt heerlijk doch niet zoo gezellig als thuis, doch het komt gauw genoeg eer je er erg in heb, ik denk maar zoo dat de zon achter de wolken schijnt en er spoedig door kan komen. Ik had nog een brief gewacht doch nog niet ontvangen, ben erg benieuwd hoe jullie en de fam. het maken en hoop even als ik, elke dag wordt steeds korter, het is geen elastiek.

Alle weer groeten van je Man en Vader.

Brief 5 uit de gevangenis 1 Januari 1944

1 Januari 1944, Beste Vrouw en kinderen van harte deze nieuwjaarwensch en ben nog goed gezond. Heb geen kleren nodig het Pak van C (Cor)woensdag ontvangen , van Lena een brief ook, ben blij dat Lena het zoo goed naar haar zin heeft, Fijn in de keuken hé.

De tulpen was ik vergeten te schrijven, je moet maar zien wat er van komt, ik wist niet beter of ik had alleen maar een faas..., nu wel hopen gauw te kunnen gaan spitten hoor.

Het wordt tijd en dan kunnen we het zaad ook uitzoeken.

De Boonen heb de tijd die zoek  ik liever zelf uit. Doe ze verder allemaal de hartelijke groeten en een g, n jaar (gelukkig nieuwjaar)  en bewaar de correspondentie. W

Brief 6 uit de gevangenis 16 Januari 1944

16 Januari 1944. Lieve Vrouw en Kinderen, hier nog in goede gezondheid, wel eens wat wat hoesten, doch dat in mate. De brief heb ik 10 jan ontvangen van de 2e.

Van de week weer een heerlijk pakketje gehad wat zeer goed te pas komt, ze maken het wel te erg, doch als ik weer thuis ben komt de vergelding.

Het is zuurder weer, niet koud om deze tijd zo in jan. ik hoop zelf de perzik weer te snoeien, hebben de beien nog niet gevlogen of weet Leen het niet de reinigingsvlucht.

Veel weet ik niet meer, heb geen Goed nodig, doe verder de familie, Kennissen enz. de hartelijke groeten en een spoedig weerzien van mij. U man en Vader W.B. Leenheer 

Brief 7 uit de gevangenis 6 Februari 1944

6 Februari 1944. Beste Allemaal Zie Zoo alweer een brief, wanneer zal de laatste zijn Enfin, het wordt steeds korter. Met mij gaat het nog steeds goed ook met de verkoudheid en hoop van bij jullie ook alles dik in orde.

Het eten gaat nog uitstekend Zoo juist weer gewogen en weer 5 kilo in de maand bijgekomen, dus we werken weer aardig voorruit. In weken geen brief gehad, van de week van de Tantes weer een lekker pakketje gehad , daar bewaar ik de rest van om zondag lekker van te smullen het is weer veel te erg.

Het adres weet je nu wel hé, heb je al een Spitter, en hoe is het met de Legpooters die schieten zeker al. Ik hoop ze zelf te poten hoor, dus maar moed houden hoor.

Het zonnetje komt al aardig hooger en de grootste Kou zullen we hopen dat we die hebben gehad. Ome Cor is ook gauw jarig en dan Lena of Rie, dat weet ik niet meer, ik leg er onderhand zachtjes van uit en weet niks meer.

Doe verder de fam. vrienden en de vele bekenden de hartelijke groeten en spoedig tot weerzien, van je man en vader W.

Brief 8 uit de gevangenis 20 Februari 1944

20 Februari 1944. Beste allemaal, Het gaat met mij nog steeds goed hoor en hoop van jullie ook, ben nog steeds goed gezond hoor.

Ik kreeg 3 brieven tegelijk vanaf 27 jan dus kan het nog niet schrijven, ik begreep er niks van in geen maand iets te horen Doch begreep van het pakje van dinsdag dat jullie nog in leven waren, ik ben blij dat het spitten zo goed gaat en dat het gauw klaar zal zijn, want de winter schiet al aardig op dus het wordt hoog tijd, die tulpen die in het kastje staan zijn die al gepoot,

Vraag eens aan Leen, De tabak is keurig en wordt goed hoor. Leen moet de preien maar eens nakijken dan zijn we gauw klaar als het nodig is. Schrijf eens aan Jo om in Frankfort wat Cactus zaad te kopen daar is ook een handelaar, misschien wel meer.

Krijg zo doende al aardig wat kennissen hier en als ik weer thuis ben heb het druk om bezoeken af te leggen. Veel meer kan ik niet schrijven dat zal ik maar bewaren tot ik thuis ben dus doe  alle vrienden bekenden en familie die naar mij vragen de hartelijke groeten van mij en hoop op een spoedig weerzien. Van je man en vader enzv. W

Brief 9 uit de gevangenis 5 Maart 1944

Beste Allemaal, zo juist de brief van 27 feb ontvangen en gezien dat alles nog goed gaat. Nu met mij ook ook hoor, woensdag weer een pakje van C (Cor) ontvangen er was een stuk brood bij dat erg bitter smaakte heb het niet geheel op durven eten, vraag eens of dat bij hun ook zoo was.

Hoop dinsdag weer een pakje te hopen ontvangen en ben altijd blij over de inhoud, het is heus. ik vind het veel te erg hoor voor een hefteling, doch komt later wel op de afrekening. Zoo nu en dan wat sneeuw, anders nog al goed weer hé.

De zon komt elke dag hooger en we naderen al zeer goed en ongemerkt naar de lente. Denk als je aan Jo schrijft om wat Cactus of Vetplanten zaad, ik hoop het zelf te kunnen zaaien.

Postiljon heeft een zoon, De tabak is erg mooi en lekker hoor, ze roepen er over zoon lekker en geurig. ... nu word het zacht weer bedtijd en de regels zijn vol dus de groeten aan Vrienden, kennissen en vragers en vooral aan jullie van mij. W.B. Leenheer

Brief 10 uit de gevangenis 2 April 1944

2-April 1944. Beste Allemaal, zie hier alweer een brief met ongeveer de zelfde inhoud als de vorige 't is allemaal 1 ... een beetje verkouden geweest en paar weken een koude rug doek om wegens het schieten... en ze osn.. dus het gaat beter, weegt weer 70 kg dus dat begint weer de oude te worden. Ik moet niet afgevallen zijn als ik naar huis kom.

Heb je naar dat pakje geïnformeerd. het is niet boven water gekomen, doch te.... weer te boven, je moet maar zien in he land met de aardappels als Leen maar denk waar ze vorige keer hebben gestaan, doch ik denk eer je dit heb dat ze er al haast uitkomen dan is er natuurlijk niks meer aan te doen.

Ik had al gerekend om het zelf te kunnen doen, doch dat gaat nu eenmaal niet en zullen maar denken het word steeds korter. je moet maar zien hoe het loopt met pakjes sturen, je ziet zelf wel, ik denk dat dit de laatste brief is want de centen zijn op, of ik moet er een voor niks kunnen krijgen, geen centen sturen hoor,

Verder groeten aan vrienden, bekenden en vragers en ook jullie allemaal tot ziens. W

Brief 11 uit de gevangenis 2 April 1944

7 April 1944. Beste Allemaal, Alweer het zelfde liedje als voorheen. Nog goed gezond en hoop van bij jullie ook hetzelfde. De verkoudheid is weer over 14 dagen gebleven, die brief van Jo ontvangen en gezien dat bous het goed maakt en wat het land betreft merk ik dat ik wel gemist kan worden.  't is alleen maar die Kostelijke tijd die Doelloos verloren gaat en Lena maakt het ook nog goed is en wil is nog steeds in de keuken hé, nou dat is goed hoor en maar moed houden, je moet tegen Leen zeggen, hij ook aan dei bruine stokbonen denkt.

Ik meen er een briefje bij zit ook die witte meen ik en fijn het is hem toevertrouwd.  Ik heb zo doende een hoop Knechts aan het werk maar denk er om te laten lap ik aan mijn laars. Hoe zit het met de bijen, als je in de war zit, vraag dan maar aan Kemperman.

Ik had gedacht zelf bonen te leggen maar zal wel mis uit lopen doch steeds moet houden het word toch elke dag Korter en kom de tijd best door. Deze week uit J (Jubbega) weer een lekker ppk (postpakket) met sigaret, je bedankt ze allemaal maar hoor want dat is plezierig. Verder aan allen familie, vrienden, kennissen, en vragers de hartelijke groeten van Uw Vriend, Man en Vader W.

Dit was de laatste Brief voordat het Vonnis werd uitgesproken.

Hij werd voorgeleid met alle 23 ander verdachte in de Gevangenis te Vucht voor de Hoorzitting- Veroordeling.